Πολιτικός Ρεαλισμός

Αν και δεν ταιριάζει στο ύφος και το περιεχόμενο του ιστολογίου μου,
αποφάσισα να γράψω λίγα πράγματα που ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει κάποιες βασικές αρχές, που διέπουν τον κόσμο που ζούμε.

Τί ισχύει Διεθνώς και πως λειτουργούν τα Κράτη:

Πολιτικός Ρεαλισμός
5 Βασικές Αρχές, που αν τις καταλάβετε, τότε θα βλέπετε με άλλο μάτι τις ειδήσεις.

1. Μοναδικοί Διεθνείς Δρώντες είναι τα Κράτη. Αν για οποιοδήποτε λόγο εμφανιστούν στο μέλλον, μεγαλύτερες συλλογικές ομάδες που τα μέλη τους είναι έτοιμα να πολεμήσουν και να πεθάνουν για αυτές, τότε Διεθνείς Δρώντες, θα είναι αυτές οι ομάδες – συμμαχίες (πχ Ευρωπαϊκή Ένωση). Αυτή τη στιγμή, είναι τα κράτη.
2. Οι σχέσεις μεταξύ των Κρατών, λαμβάνουν χώρα υπό το καθεστώς Διεθνούς Αναρχίας.
Διεθνής Αναρχία σημαίνει ότι, πολύ απλά, δεν υφίσταται στον διεθνή χώρο κάποια εξουσία υπερκείμενη των κρατών. Τί σημαίνει πρακτικά αυτό:

α. Τα Κράτη είναι κυρίαρχα, δηλαδή, το εκάστοτε Κράτος δεν αναγνωρίζει καμία ανώτερη εξουσία τόσο για τη διαχείριση των εσωτερικών του υποθέσεων, όσο και τον τρόπο δράσης του διεθνώς. Περιορίζεται μόνο από «δεσμεύσεις» που το ίδιο αποδέχεται για όσο εκείνο κρίνει σκόπιμο. Άρα, κανένα Κράτος δεν μπορεί να συρθεί σε δικαστήρια και να δικαστεί για κανόνες το οποίο εκείνο δεν έχει συναινέσει – δεν αναγνωρίζει.
β. Λόγω της Διεθνούς Αναρχίας κι ελλείψει ανώτερης του Κράτους αρχής, ισχύει η αρχή της αυτοβοήθειας (self help). Δηλαδή, αφού δεν έχουν υπέρτερη εξουσία, εναπόκειται σε αυτά να βρουν από μόνα τους τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους και την προώθηση των συμφερόντων τους.

3. Το ερέθισμα για Διεθνή Δράση ενός Κράτος δίνεται από το συμφέρον του Κράτους. Μην πιστεύετε όσα ακούγονται για αδελφά κράτη, συμμάχους, αιώνιους εχθρούς, και μπούρδες. Ανάλογα με την εσωτερική δομή του, το κάθε Κράτος, ορίζει το εθνικό του συμφέρον, φροντίζοντας πρώτα για την ασφάλεια του, μετά για την επιβίωσή του και τέλος για την βελτίωση του ισοζυγίου ισχύος μεταξύ  αυτού και των αντιπάλων του.

4. Οι διακρατικές σχέσεις είναι κατά βάση συγκρουσιακές. Με λίγα λόγια εφαρμόζεται η αρχή,
«Σε βλέπω πάντα σαν εχθρό μου, αλλά θα σε κάνω φίλο όποτε κρίνω σκόπιμο να σε χρησιμοποιήσω».
Ο σημερινός συνεργάτης, είναι ο αυριανός αντίπαλος κι αντιστρόφως δηλαδή. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο κοινά συμφέροντα υπάρχουν και το ποσοστό κατανομής στη σχέση συνεργασίας. Αν υπάρχει ανισοκατανομή συμφερόντων, υπάρχει και δυνητικά επικίνδυνη εξέλιξη στη συνεργασία. Πάντοτε υπάρχει συσχετισμός δυνάμεων.

5. Τα Κράτη είναι Ορθολογικοί Δρώντες (rational actors).   Εκτιμούν (όσο ψυχρά είναι δυνατόν)  κόστος-όφελος και χαράσσουν πολιτικές. Πρακτικά όμως δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό, εννοείται οτι σε θέματα «αμυντικής πολιτικής» και «εξωτερικής πολιτικής» παρεισφρύουν μικροσυμφέροντα, ηθικές επιταγές (όπως τις αντιλαμβάνεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία) κλπ.
Η έννοια του ψυχρού Ορθολογικού Δρώντα όμως δεν χάνει την αξία της ως εργαλείο εκτίμησης της κατάστασης και του κινδύνου.
Αν σας δείξω μια φωτογραφία μου, θα έχετε την πλήρη εικόνα όλων των φυσικών μου χαρακτηριστικών και των βιομετρικών μου στοιχείων. Αν όμως μιλήσετε για εμένα με τη γυναίκα μου, την πεθερά μου, τη μάνα μου, τον κολλητό μου κι έναν εχθρό μου, τότε θα έχετε πλήρη εικόνα .
Αυτό είναι ο Ορθολογικός Δρώντας, δίνει όλες τις παραμέτρους κι εκτιμά ψυχρά μια κατάσταση κι από το σημείο αυτό, το Κράτος χαράσσει πολιτική με ή χωρίς επηρεασμούς.

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο Πολιτικός Ρεαλισμός, βλέπει τη διεθνή πολιτική, ως την προσπάθεια των κρατών (ή των εκάστοτε Διεθνών Δρώντων) να εξασφαλίσουν την ασφάλεια, την επιβίωση και την αύξηση ισχύος τους στο διεθνές περιβάλλον.

Ποια πρόσωπα δεσμεύονται διεθνώς από τις δηλώσεις τους:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πρωθυπουργός
Υπουργός Εξωτερικών
Μην δίνετε σημασία τί λένε διάφορα κοκοράκια στα ΜΜΕ. Ό,τι πουν τα ανωτέρω πρόσωπα είναι δεσμευτικά και για αυτό τον λόγο είναι (ή θα έπρεπε να είναι) προσεκτικά διατυπωμένα.

Άρα λοιπόν μην ακούτε και μην πιστεύετε ό,τι προσπαθούν να σας πασάρουν. Δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι και αιώνιοι εχθροί, κανείς δεν θέλει το καλό μας αν αυτό δεν προσβλέπει σε δικό του καλό, μην ακούτε προφητείες για χιλιάρμενα, μαρμαρωμένους βασιλιάδες και Νεφελίμ….
κάμερα σε εμένα.

Advertisements

~ από perseus76 στο 27/11/2015.

Οι σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: